Τρεις… κι ο Αίσωπος

του Θοδωρή Παπαϊωάννου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Θοδωρής Παπαϊωάννου
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικολαΐδης
Μουσική: Αίσων Χαρατσάρης
Στίχοι: Θοδωρής Παπαϊωάννου, Αίσων Χαρατσάρης
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Καραογλάνη, Ελίζα Μοσχοπούλου, Κατερίνα Καραογλάνη
Επιμέλεια κίνησης: Λένα Μοσχά
Βοηθός σκηνοθέτη: Αργιέττα Οκαλίδου
Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Μελίνα Χατζηγεωργίου
Κατασκευή κούκλας/μάσκας: Μάρθα Φωκά
Διδασκαλία χειρισμού κούκλας: Θάλεια Καρεπίδη
Διδασκαλία τραγουδιών: Έλσα Μουρατίδου
Φωτογραφία-Βίντεο: Ζαφείρης Σαλμανλής
Παίζουν: Σωκράτης Λογοθέτης, Μαίρη Λιόλιου, Γιάννης Μονοκρούσος

Ο Αίσωπος είναι ένας αιώνιος παραμυθάς, ο κορυφαίος αφηγητής και δάσκαλος, που χιλιάδες χρόνια μετά την εποχή του, παραμένει μοντέρνος, επίκαιρος και πανανθρώπινος.

Επιλέξαμε για αυτήν την παραγωγή της παιδικής σκηνής του Μικρού Βορρά, τον πατέρα της μυθογραφίας και της προφορικής λαϊκής παράδοσης, για να μιλήσουμε μέσα από μια σύγχρονη ματιά, για θέματα, συναισθήματα και καταστάσεις που απασχολούν ή που πρόκειται να απασχολήσουν τα παιδιά.

Ο συγγραφέας Θοδωρής Παπαϊωάννου, μετέγραψε σε θεατρικό λόγο για τον Μικρό Βορρά, τέσσερις μύθους:

Η Αλεπού και ο Λέλεκας

Καθένας με τη γνώμη του

Ο Τζίτζικας και τα Μυρμήγκια

Το Λιοντάρι και η Ποντικίνα

 

Έννοιες όπως η φιλία, η βία, ο ρατσισμός, η αυτοπεποίθηση, το θάρρος της γνώμης και η αξία της εργατικότητας και της προνόησης αναδύονται μέσα από τις ιστορίες κι εξετάζονται μέσα από τους ρόλους που είναι έντονοι, ακραίοι και πολλές φορές σκληροί και που μέσα από τις καταστάσεις και τα βιώματα τους αναπλάθονται, διαμορφώνονται, αλλάζουν και φέρνουν την ανατροπή στις σχέσεις τους με τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

 

Στην παράσταση “Τρεις… κι ο Αίσωπος!”, τρεις ηθοποιοί επί σκηνής μεταμορφώνονται κάθε φορά σε διαφορετικούς χαρακτήρες για να εμψυχώσουν και να αφηγηθούν τους τέσσερις μύθους.

Κάθε μύθος αναπαρίσταται με ένα διαφορετικό είδος θεάτρου (θέατρο φόρμας, μουσικό θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο με μάσκα), προκειμένου να εισάγει τα παιδιά στον πλούτο και την ποικιλία των μέσων με τα οποία μπορεί να λεχθεί μια ιστορία.

Επιπλέον, προσανατολιζόμαστε, όπως πάντα, στο εκπαιδευτικό θέατρο. Στόχος μας είναι τα παιδιά όχι μόνο να διασκεδάσουν αλλά ταυτόχρονα να καλλιεργήσουν τις αισθήσεις τους και να μάθουν. Ακολουθώντας λοιπόν αυτό το σκεπτικό, ένα σημαντικό μέρος της παράστασης βασίζεται στην διάδραση με το κοινό. Μέσα από τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος (δάσκαλος σε ρόλο, παρακολούθηση σκέψης, συμβούλιο για τη λήψη μιας απόφασης), οι ηθοποιοί γίνονται σε σημεία εμψυχωτές για να συζητήσουν με τα παιδιά, δίνοντάς τους ενεργό ρόλο στην παράσταση.

 

Στόχος όλων των συντελεστών είναι, τα παιδιά μέσα από την παράσταση, να ανοίξουν ένα νέο παράθυρο στην καθημερινότητα τους. Να φυτρώσει ένα καινούργιο σποράκι στη συνείδησή τους, υπενθυμίζοντας τους πως η πραγματικότητα δεν έχει μόνο μία ποιότητα και υφή, αλλά ότι η μορφή της δημιουργείται και ορίζεται μέσα από τις δράσεις και τις επιλογές τους.

 

Και όπως λέει και ο συγγραφέας μας, που ονειρεύεται τον εαυτό του ανάμεσα στο ακροατήριο του Αισώπου, ακούγοντας τον όλος αυτιά, πιστεύουμε πως αν από κάποια γωνιά παρακολουθούσε την παράσταση και ο Αίσωπος, θα χαμογελούσε…

 

Είδαν την παράσταση κι έγραψαν λίγα λόγια

36ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

“Μέσα από την παράσταση, άνοιξαν ένα νέο παράθυρο στην καθημερινότητα τους και φύτρωσε ένα καινούργιο σποράκι στη συνείδησή τους, υπενθυμίζοντας τους πως η πραγματικότητα δεν έχει μόνο μία ποιότητα και υφή, αλλά ότι η μορφή της δημιουργείται και ορίζεται μέσα από τις δράσεις και τις επιλογές τους.”

Πηγή: https://blogs.sch.gr

 

Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη

“Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων που πρωταγωνιστούν στους μύθους του Αισώπου τα παιδιά κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με τις αξίες που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Ακόμα, οι διαδραστικός χαρακτήρας της παράστασης έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση τους καθώς κλήθηκαν να μπουν στη θέση του ήρωα και να παρουσιάσουν τα συναισθήματά τους. Το θερμό χειροκρότημα και το χαμόγελό τους απέδειξαν ότι συγκριμένη θεατρική παράσταση πέτυχε ένα πολύπλευρο στόχο.”

Πηγή: https://www.fryganiotis.gr

 

Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

“Η σκηνή πλημμύρισε από τραγούδια, χορό, κέφι και πανανθρώπινα μηνύματα, τα οποία ο Αίσωπος ανέδειξε μέσα από τους μύθους του αιώνες πριν. Η διαδραστικότητα και η διαρκής αλληλεπίδραση των ηθοποιών με τα παιδιά μετέτρεψαν τη θεατρική παράσταση σε βιωματικό εργαστήρι και την κατέστησαν μια πολύτιμη εμπειρία.”

Πηγή: https://thessaloniki.arsakeio.gr

 

 

Αγοράστε Εισιτήρια
close slider

Ο Ραφτάκος των λέξεων από τον Μικρό Βορρά | Εισιτήρια online! | More.com

Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 11:30

Δημοτικό Θέατρο Αμπελοκήπων "Αλέξης Μινωτής"

© MIKROS VORRAS 2024  ALL RIGHTS RESERVED