O Μικρός Πρίγκιπας

του Antoine de Saint-Exupery

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Νικολαϊδης
Θεατρική απόδοση: Τάσος Ράτζος
Σκηνογραφία/ενδυματολογία/Ειδικές κατασκευές: Κατερίνα Λιόλιου

Κατασκευή επιπέδου: Γιώργος Μαυρόπουλος
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Θοδωρής Παπαδημητρίου
Στίχοι: Μαρία Αγγελίδου & η ομάδα
Κινησιολογία: Τάσος Παπαδόπουλος
Σύνθεση, live looping/διδασκαλία τραγουδιών: Αφροδίτη Νικολιουδάκη
Κατασκευή μάσκας: Νιόβη Μπολιάκη

Φωτισμοί: Γιάννης Κυρατζής

Συνεργάτης στο διαδραστικό μέρος: Μελίνα Χατζηγεωργίου, Άννα Παπαφίγκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ασπασία Δήμου
Γραφιστικός σχεδιασμός: Ντόρη Λούκρη
Φωτογραφίες/ trailer: Ζαφείρης Σαλμανλής

*Ευχαριστούμε την Sophie Lies για την παραχώρηση του τραγουδιού «Χωρισμός»

Παίζουν: Νεκταρία Γκαγκαβούζη, Ζαννέτα Γονιδάκη, Νικόλας Δρίγκας

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τάσος Ράτζος

“Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα σύμβολο, ένα φωτεινό σημείο, ένα αστέρι συναντίληψης και επικοινωνίας όλων εκείνων που παρά τους δύσκολους καιρούς παραμένουν πιστοί στις αξίες του ανθρώπου, στο απαραβίαστο του εσωτερικού κόσμου, στο δικαίωμα του να δώσει έναν νόημα στη ζωή, και για την ευτυχία του.”
Στρατής Τσίρκας

Μια παράσταση αφιερωμένη…

σε όλα τα παιδιά που δεν έπαψαν να κάνουν ερωτήσεις,
στους μεγάλους που θέλουν ξανά να θυμηθούν πως ήταν κάποτε παιδιά,
που θέλουν να ζωντανέψουν ξανά την κάθε τους μέρα

Η επιστροφή μας στον Μικρό Πρίγκιπα βασίζεται σε μια προσωπική αλλά και συλλογική πια ανάγκη: να ονειρευτούμε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από τρυφερότητα.

Να δούμε τον εαυτό μας μέσα από τις εμπειρίες του, να αναγνωρίσουμε τις δικές μας αξίες. Σε έναν κόσμο βίαιο, να μιλήσουμε για την ουσιαστική επικοινωνία και να επιστρέψουμε στην αθωότητα. Οι “παράξενοι” ενήλικες, η μοναδικότητα του τριαντάφυλλου και η σοφία της αλεπούς, μας διδάσκουν αλήθειες για τη ζωή και πόσο υπεύθυνοι είμαστε για ό,τι έχουμε ημερώσει αλλά και για τις επιλογές που μας καθορίζουν.

 

«Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πάντα συμβουλές. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζονται είναι ένα χέρι για να κρατηθούν, ένα αυτί να τους ακούσει και μια καρδιά που μπορεί να τους καταλάβει».

 

Επιδιώκουμε να ζωντανέψουμε και να διηγηθούμε την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα μέσα από διαφορετικές τεχνικές αφήγησης.

Μέσα από την πρόζα, την ομαδική αφήγηση, τη μουσική, το τραγούδι, την κίνηση και το σωματικό θέατρο, τον αυτοσχεδιασμό και τη διάδραση, οι ηθοποιοί γίνονται σύγχρονοι παραμυθάδες που με όλα τους τα εκφραστικά μέσα παίζουν και διηγούνται την ιστορία.

Πρωτότυπες συνθέσεις με ενορχηστρωμένη μουσική στα τραγούδια και χρήση λουπιέρας όπου ζωντανά οι ηθοποιοί δημιουργούν ηχοτοπία, ρυθμούς και ατμόσφαιρες με τη φωνή τους.

Ένα επίσης πολύ σημαντικό μέρος της προσέγγισης έχει να κάνει με τη χρήση μάσκας. Όλοι οι χαρακτήρες που συναντά ο Μικρός Πρίγκιπας στο ταξίδι του από πλανήτη σε πλανήτη θα φορούν μάσκα full face, δίνοντας έτσι μια “αλλόκοτη” αλλά και κωμική διάσταση στους παράξενους – διαστημικούς, “μεγάλους” που συναντά ο πρωταγωνιστής.

 

Όπως σε κάθε έργο του Μικρού Βορρά, το Εκπαιδευτικό Δράμα και οι τεχνικές του κάνουν την παράσταση βιωματική και διαδραστική.

Οι ηθοποιοί σε στιγμές της παράστασης, χρησιμοποιώντας την τεχνική «Δάσκαλος σε Ρόλο» εξερευνούν σε συνεργασία με τα παιδιά, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του Μικρού Πρίγκιπα. Θέτουν καίρια ερωτήματα που γεννιούνται μέσα από την πορεία του πρωταγωνιστή και σταματάμε την ιστορία για να τα εξερευνήσουμε.

Έτσι, τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της ιστορίας, έχοντας ρόλο στην παράσταση, ανακαλύπτοντας αξίες και μυστικά που μας βοηθούν να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην ωριμότητα.

 

“Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια.”

 

Ο “Μικρός Πρίγκιπας” είναι ένα από τα πολυτιμότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ένα έργο που μπορεί να αποτελέσει σταθμό σε πολλές στιγμές της ζωής ενός ανθρώπου.

Αγοράστε Εισιτήρια
close slider

Ο Ραφτάκος των λέξεων από τον Μικρό Βορρά | Εισιτήρια online! | More.com

Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις 11:30

Δημοτικό Θέατρο Αμπελοκήπων "Αλέξης Μινωτής"

© MIKROS VORRAS 2024  ALL RIGHTS RESERVED