ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΩΤΑΣ: οι ΤΟΠ 20 απαντήσεις

Σκηνοθεσία: Ελευθερία Καμπαγιοβάνη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ελευθερία Καμπαγιοβάνη

Δραματουργία/Βοηθός σκηνοθέτιδας: Δημήτρης Μαχαιρίδης

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κωστής Παλαιογιάννης

Σκηνογραφική/ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρίνα Κωνσταντινίδου

Κινησιολογία: Τάσος Παπαδόπουλος

Φωτισμοί: Γιάννης Κυρατζής

Γραφιστικός σχεδιασμός: Ηλίας Χουρζαμάνης

Φωτογραφίες: Ζαφείρης Σαλμανλής

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τάσος Ράτζος

 

Επί σκηνής: Θανάσης Μάζνας, Κατερίνα Σωτηρίου, Κωστής Παλαιογιάννης

Ο Μικρός Βορράς καταπιάνεται για πρώτη φορά με το πανανθρώπινο, αέναο και αιώνιο ερώτημα: Τι είναι έρωτας; Στη νέα παραγωγή της βραδινής σκηνής, δίνεται χώρος στη νέα γενιά να αναμετρηθεί με το θέμα του έρωτα και να αποτυπώσει το δικό της αφήγημα με απλότητα, χιούμορ, φρεσκάδα μα και πολλά πολλά κλισέ, μέσα από τις τεχνικές του Devised Theatre (Θέατρο της Επινόησης).

Μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τη νέα γενιά, για τη νέα γενιά, με θέμα τον Έρωτα σήμερα, τον Έρωτα πάντα!

– Τι είναι έρωτας;

Μέσα από 20 επεισόδια και δεκάδες αλλαγές συναισθημάτων, μία ομάδα ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών, διερευνά και αποπειράται να δώσει απαντήσεις στο πιο κλισέ ερώτημα όλων των εποχών. Από την φιλοσοφία και τη λογοτεχνία μέχρι το καθημερινό βίωμα της gen z, το ατέλειωτο chatάρισμα, τα reactions στα social media και το πώς μας έχουν μάθει να ερωτευόμαστε. Όλες οι αναπαραστάσεις μίας γενιάς που όλα γύρω της δημιουργούν στεγανά και βεβαιότητες για τον έρωτα μα εκείνη αναζητά τη γνώση διαφορετικά. Έχουμε άραγε βιώσει τον έρωτα; Κι αν ναι, μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα τι είναι;

Πόσο πραγματικά έτοιμοι/ες είμαστε να ερωτευτούμε και πόσο ελεύθεροι/ες να τον απολαύσουμε; Δύο σώματα που καλούνται να μιλήσουν, να υμνήσουν, να αγγίξουν τον έρωτα. Πάνω σε σκάλες, κάτω στο πάτωμα, πάνω σε κερκίδες, πλάι σε μικρόφωνο, στη μουσική, με τις λέξεις, με το βλέμμα.

Δύο ηθοποιοί και ένας μουσικός επί σκηνής μας δίνουν τις δικές τους ( ; ) 20 τοπ απαντήσεις μέσα από μια αποκαλυπτική αντίστροφη μέτρηση για την απάντηση που αναζητούμε όλοι/ες: τί είναι έρωτας τελικά;

Είδαν την παράσταση κι έγραψαν λίγα λόγια

“Τί ν’ αυτό που το λένε καψούρα; Τί ν’ αυτό;” Γράφει η Νίκη Ζερβού

Η Ελευθερία Καμπαγιοβάνη και η ομάδα της συνέθεσαν μια παράσταση πασπαλισμένη με ζάχαρη. Είναι ό,τι πρέπει για απόγευμα Σαββάτου η Κυριακής για να ευθυμήσει η ψυχούλα σας και να θυμηθεί κάποια πράγματα που ίσως έχει ξεχάσει. Οι ηθοποιοί Θανάσης Μάζνας, Κατερίνα Σωτηρίου ακόμη δεν έχουν τελειώσει τις σχολές τους και είναι ήδη σαν από καιρό έτοιμοι να «σηκώσουν» παράσταση. Ο μουσικός Κωστής Παλαιογιάννης είναι εξαιρετικός, κράτησε την παράσταση σε ρυθμό και όρισε τον παλμό της. Μερικές φορές ήθελα κι εγώ να σηκωθώ απ’ καρέκλα μου και να χορέψω. Σ’ αυτό βέβαια έπαιξε σημαντικό ρόλο και ο Τάσος Παπαδόπουλος που επιμελήθηκε την κινησιολογία της παράστασης και έκανε τους ηθοποιούς να χοροπηδάνε στον ρυθμό φτιάχνοντας τα δικά τους, προσωπικά, ερωτικά καλέσματα. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο μέλος της παράστασης είναι η Μαρίνα Κωνσταντινίδου στην ενδυματολογία και την σκηνοθεσία και συγκεκριμένα στην κατασκευή ενός ιδιαίτερου πολύφωτου που αποτελούσε βασικό φωτισμό της παράστασης και είναι από μόνος του έργο τέχνης.

Ο «Μικρός Βορράς» φαίνεται πως τα κατάφερε στο πρώτο του εγχείρημα για devised παράσταση και εμπιστεύτηκε τους κατάλληλους ανθρώπους. Να πάτε και πού ξέρετε; Μπορεί να φύγετε απ’ το νυφοπάζαρό τους…ερωτευμένοι.

Πηγή: https://rejected.gr

 

Τελικά υπάρχουν «20 απαντήσεις για το τι είναι έρωτας;» Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου

“Η σκηνή που ξεχώρισα ήταν η σκηνή στην οποία οι δύο ‘ερωτευμένοι’ αφέθηκαν στην τρέλα του έρωτα επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι ο έρωτας είναι χωρίς αμφιβολία η απόλυτη παράλυση της λογικής. Κι όσο αυτοί αφηνόντουσαν στην τρέλα του έρωτα, τόσο εγώ έβλεπα δυο ανθρώπους να παραδίδονται στη δύναμη της έλξης. Μια δύναμη που παρέσυρε και τους δυο σε έναν ξέφρενο χορό. Κι όσο ο χορός κορυφωνόταν, τόσο περνούσαν μπροστά από τα μάτια μου πολλές και διαφορετικές σκηνές της ζωής ενός ερωτευμένου ζευγαριού που βιώνει τα πάντα στο κόκκινο. Στο κόκκινο όπως το χρώμα της φωτιάς. Η φωτιά που καίει και ζεσταίνει. Ζεσταίνει και καίει. Στο κόκκινο όπως το χρώμα της παπαρούνας. Η παπαρούνα που διακρίνεται από τα πέταλα που έχει και τα οποία δεν κρατάνε περισσότερο από μια μέρα από τη στιγμή που το λουλούδι έχει ανθίσει.”

Πηγή: https://kulturosupa.gr

© MIKROS VORRAS 2024  ALL RIGHTS RESERVED