Επιλογή Σελίδας
#odysseia

ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  Οδύσσεια για τη δική μας τη ζωή

Μια θεατρική δημιουργία σε εξέλιξη

… οδύσσεια για τη δική μας τη ζωή

O Μικρός Βορράς , με κοινωνικό έργο που φροντίζει να φέρνει το θέατρο σε ευπαθείς ομάδες. Οι παραστάσεις μας έρχονταιγια να μεταδώσουν τη θεατρική εμπειρία και να προσφέρουν τη χαρά της συμμετοχής σε όσους την έχουν ανάγκη. Σε συνεργασία με τη EUNIC πραγματοποιούμε το πρόγραμμα #Odysseia. Σε αυτό συμμετέχουν παιδιά με περιορισμένες ευκαιρίες ενασχόλησης με την τέχνη, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2019. Πρόκειται για μια σειρά θεατρικών εργαστηρίων στα οποία ειδικοί επαγγελματίες αλλά και οι ηθοποιοί του Μικρού Βορρά θα συνεργαστούν με εφήβους με κύριο στόχο την ανάπτυξη των εκφραστικών τους μέσων, την καλλιέργεια των κοινωνικών τους δεξιοτήτων και την ενδυνάμωσή τους μέσω της θεατρικής τέχνης αλλά και τη χαρά της συνεργασίας και της δημιουργίας.

Σχεδιασμός, εμψύχωση των εργαστηρίων:
Άβρα Αυδή, φιλόλογος, θεατροπαιδαγωγός
Χριστίνα Γιαγκούλη, θεατροπαιδαγωγός
Μελίνα Χατζηγεωργίου, θεατροπαιδαγωγός
Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, ψυχολόγος, ΜSc ψυχοθεραπεύτρια

Η EUNIC (European Union National Institutes for Culture –Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης), είναι το δίκτυο εθνικών πολιτιστικών ινστιτούτων της Ευρώπης, με 36 μέλη από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Τα μέλη της EUNIC έχουν ενωθεί σε περισσότερες από 100 ομάδες παγκοσμίως για να συνεργαστούν σε κοινά προγράμματα. Η απόστολή της EUNIC είναι να οικοδομίσει την εμπιστοσύνη και την κατανόηση μεταξύ των λαών της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου μέσω του πολιτισμού. Τα μέλη της  EUNIC Θεσσαλονίκης είναι: το  Βritish Council,  το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και  το Ελληνο-Ισπανικό Κέντρο Πολιτισμού- «Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα».

… μια θεατρική διαδικασία σε εξέλιξη #odysseia

… είπαν για το #odysseia

Το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες, τις συμμετέχουσες και τις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα βρήκε μεγάλη αποδοχή και ανταπόκριση στους εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους της πόλης.

Το #Odysseia θέλει να πει στα παιδιά που είναι κοντά μας ότι υπάρχει και η τέχνη στη ζωή μας. Σαν μια δυνατότητα να πιστεύουμε στις δυνάμεις του ανθρώπου που μπορούν να κάνουν τον αόρατο κόσμο ορατό. Κι αυτό το λέει βιωματικά.”

Τάσος Ράτζος,σκηνοθέτης //
Απόσπασμα από συνέντευξη για το #Odysseia στην εφημερίδα LIFO

Πρόκειται για θέατρο της επινόησης. Η ίδια η ομάδα έγραψε το τελικό κείμενο … Βλέπουμε την σκέψη των μαθητών πάνω σε θέματα όπως το ίντερνετ, το shopping, οι influencers, η διαφήμιση, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και τέθηκαν οι ερωτήσεις πόσο κοντά είναι τα παιδιά σε αυτές τις σειρήνες και πόσο μπορεί κανείς να ξεφύγει από αυτές.”

Άβρα Αυδή, θεατροπαιδαγωγος//

Απόσπασμα από το αφιέρωμα για το #Odysseia στην εφημερίδα Τύπος Θεσσαλονίκης

Σκέψεις μαθητών και μαθητριών  κατά την απολογιστική διαδικασία του προγράμματος

“Είχαμε την ευκαιρία να κερδίσουμε νέες εμπειρίες, να δούμε και να γνωρίσουμε νέα πράγματα, να δεθούμε περισσοτερο και να νιώσουμε σαν ηθοποιοί. Αυτό που μου έμεινε είναι οι αστείες στιγμές..”

// Ιουλία, μαθήτρια

“ ..Διασκεδάσαμε πολύ στις συναντήσεις και με κάθε μάθημα αποκτούσαμε άλλη άποψη για το κάθε θέμα. Ακούγαμε τις απόψεις των υπολοίπων και σχηματίζαμε την δική μας.Βλέπαμε μια κατάσταση από διαφορετικές οπτικές γωνίες και μάθαμε να σκεφτόμαστε καλά το κάθε τι, αλλά και να μην είμαστε απόλυτοι..”

 //Δήμητρα, μαθήτρια

 Θα ήθελα να το ξανακάνω όλο αυτό..”

// Άγγελος, μαθητής

“Αυτό που δεν θα ξεχάσω είναι η συνεργασία και η πρόθεση που υπήρχε, ήταν όλα πολύ φιλικά..”

// Χριστίνα, μαθήτρια

“Χάρηκα πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία και που κάναμε μια αναδιήγηση της Οδύσσειας με τον δικό μας τρόπο…”

// Γκερτα, μαθήτρια

Το πράγμα που μου έμεινε περισσότερο ήταν τα χορευτικά μας. Συγκινήθηκα πάρα πολύ όταν είδα στο τέλος όλον τον κόσμο να χειροκροτεί..”

// Γιώργος, μαθητής

Πραγματικά τώρα έχω κολλήσει. Δεν ξέρω τι να γράψω, τα λόγια είναι περιττά.Αυτή η εμπειρία ήταν από τις καλύτερες που έχω ζήσει και που θα ζήσω θεωρώ…”

// Ζάνη, μαθήτρια

“..Κάνοντας πράξη το σχολείο της δημιουργίας και του πολιτισμού». Χωρίς καμιά διάθεση υπερβολής η φράση αυτή νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα, για να αποδώσει αυτό που είδα και βίωσα το απόγευμα της Παρασκευής 17 Ιανουαρίου 2020 παρακολουθώντας μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων Παιδαγωγικής και Επιστημονικής μου Ευθύνης, από γειτονιές της Θεσσαλονίκης που μόνο προνομιούχες δε θα τις έλεγες, να μεταφέρουν επί σκηνής την «Οδύσσεια για τη δική τους τη ζωή» στο πλαίσιο του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος #Odysseia…”

// Αλέξανδρος Νικολαΐδης, συντονιστής ΕΕ Φιλολόγων 1ου  ΠΕΚΕΣ Κ. Μακεδονίας

Απόσπασμα από την επιστολή του Αλέξανδρου Νικολαιδη προς τον Μικρό Βορρα

Ήταν ένα μαγικό ταξίδι!!! Συμμετείχα στην υλοποίηση του προγράμματος από την αρχή μέχρι το τέλος του. Παρακολούθησα και τις δύο παραστάσεις που δόθηκαν. Η εμπειρία ήταν συναρπαστική. Τα συναισθήματα που βίωσα μοναδικά. Το γεγονός που περισσότερο με εντυπωσίασε ήταν η μεταμόρφωση των παιδιών που συμμετείχαν στη θεατρική ομάδα. Παιδιά διστακτικά, εσωστρεφή, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, παρουσίασαν μια διαφορετική εικόνα. Ένας άλλος εαυτός αναδύθηκε από μέσα τους. Πίστεψαν στις δυνατότητές τους, έγιναν συνειδητά μέλη μιας ομάδας, απελευθερώθηκαν…”

// Ευτυχία Δημητριάδου, Διευθύντρια 26ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

-Απόσπασμα από την επιστολή της Ευτυχίας Δημητριάδου  προς τον Μικρό Βορρα

… μια #odysseia για όλους

Το #Odysseia θέλει να πει στις έφηβες και τους εφήβους ότι υπάρχει και η τέχνη στη ζωή τους σαν μια ευκαιρία να εκφράσουν κρυφούς κόσμους και αλήθειες που τις/τους απασχολούν. Γιατί βρίσκονται ακριβώς στην ηλικία που προσπαθούν να ορίσουν την ταυτότητά τους. Είναι ακριβώς η στιγμή που μαθαίνουν να βλέπουν τον κόσμο με τα δικά τους μάτια. Κι εδώ η τέχνη του θεάτρου μπορεί να είναι λυτρωτική.

 

Δεδομένης της επιτυχίας και της ευρείας αποδοχής του προγράμματος από όλους και όλες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες, ο Μικρός Βορράς στοχεύει κατα τη διαρκεια της επόμενης χρονιάς να εφαρμόσει το πρόγραμμα #Odysseia σε περισσότερα σχολεία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Στην προσπάθεια του αυτή αναζητά συνεργάτες που θα ενισχύσουν με την αιγίδα και την υποστήριξή τους το εκπαιδευτικό του έργο. Γιατί σε πείσμα των συνηθισμένων στερεότυπων απόψεων για «την αδιαφορία και το χαμηλό μαθησιακό επίπεδο» των σημερινών μαθητών/ριών, γνωρίζουμε ότι αν τα παιδιά εμπλακούν βιωματικά με δραστηριότητες τέχνης και μάθησης, ενδυναμώνονται, μεταμορφώνονται και γίνονται μικροί δημιουργοί.

Αγορά Εισιτηρίων
close slider

Αγορά εισιτηρίων από:

Ο Ραφτάκος των λέξεων στα Ιωάννινα | https://www.more.com/theater/christmas/o-raftakos-ton-lekseon-sta-ioannina/

 

Υπεύθυνες οργάνωσης παραστάσεων:

 

-Παιδική Σκηνή  [Ο Εγωιστής Γίγαντας, Τρεις... κι ο Αίσωπος, Ο Ραφτάκος των λέξεων, Ο Σιμιγδαλένιος]

Ελευθερία Καμπαγιοβάνη  Τ: 6985 858 932

 

-Νεανική Σκηνή [#Support_Hara, Ιλιάδα, Οδύσσεια, Ελένη]

Αλεξάνδρα Κασιούμη Τ: 6934 600 074

 

-Περιοδεία (όλες οι παραστάσεις)

Αλεξάνδρα Κασιούμη Τ: 6972 442 996

-Θεατρικά Εργαστήρια 

Ελευθερία Καμπαγιοβάνη Τ: 6985 858 932

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ