Επιλογή Σελίδας
«Ο Μικρός Βορράς είναι ένα βότσαλο που ψάρεψα για την κόρη μου, που όταν το τρίψεις λάμπει σαν διαμάντι».

8 Χρόνια Μικρός Βορράς

«Θέατρο για όλους, Θέατρο Παντού!»

Θεσσαλονίκη, άνοιξη του 2012 και ο «Μικρός Βορράς» αρχίζει να φτιάχνει με αγάπη και μεράκι το δικό του στίγμα στο θεατρικό χάρτη της χώρας. Και ταξιδεύει σε σχολικές αίθουσες, σε πολυχώρους και σε πλατείες, ελληνικά παραμύθια και ιστορίες. Γίνονται τα θρανία κάστρα, καράβια και πολιτείες. Και οι τραγωδίες το «σκάνε» από τις σελίδες, αλήθειες ψάχνοντας να πουν στων μαθητών τα αυτιά… και όχι μόνο.

Η θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς» είναι αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία, που λειτουργεί με τη μορφή κολεκτίβας  και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα με επιτυχία σ’ ολόκληρη τη Β. Ελλάδα με θεατρικές παραγωγές και εργαστήρια κυρίως για παιδιά, εφήβους, αλλά και ενήλικες, τα οποία παρουσιάζονται σε σχολεία, θεατρικές σκηνές και πολυχώρους.

Θέατρο με διαδραστικό χαρακτήρα, εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την υπογραφή του αεικίνητου σκηνοθέτη Τάσου Ράτζου, ο «Μικρός Βορράς» έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο του ποιοτικού θεάτρου, χρήσιμο και ενισχυτικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και αγαπημένη συντροφιά πιο συχνά ίσως για τους μικρούς φίλους και ενίοτε για τους λίγο μεγαλύτερους.

Αντλούμε κυρίως κείμενα, που προέρχονται από την ελληνική παράδοση και τα μεταφέρουμε στην σκηνή με μια σύγχρονη ματιά. Κάνοντας ξανά κοινό κτήμα αυτό που αφελώς παραμελήθηκε. Δίνοντας στη συνείδηση του μικρού και ευαίσθητου θεατή μια ευκαιρία μύησης στην σπουδαία αυτή δεξαμενή του προφορικού, αφηγηματικού λόγου.

Αφετηρία και προορισμός της δημιουργίας παραστάσεων παιδικού και εφηβικού θεάτρου είναι μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία για το κοινό μας. Θέλουμε ενεργούς θεατές και συμμάχους στην αφήγηση της πλοκής.

 

Η έρευνα που γίνεται είναι πολύ βαθειά και εκτεταμένη και τα παραμύθια- κείμενα επιλέγονται με μεγάλη προσοχή. Γνώμονάς μας είναι η ψυχαγωγία, αλλά και η ωφέλεια και η απόκτηση γνώσεων. Και γι’ αυτά εργαζόμαστε κάθε φορά με ενθουσιασμό και αγάπη ως προς το κείμενο, αλλά και τους θεατές μας.

Γινόμαστε σύγχρονοι «παραμυθάδες», όπως άλλοτε η γιαγιά και ο παππούς, αλλά και μοντέρνοι «ραψωδοί» – «αφηγητές».

Τα μέλη της ομάδας μας

Τάσος Ράτζος

Σκηνοθέτης-Καλλιτεχνικός διευθυντής

Facebook: Tasos Ratzos

Instagram: tasos_ratzos

email: [email protected]

βιογραφικό

Έχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στα σημαντικότερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Ελλάδας.

Υπήρξε εμψυχωτής και υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στο Τμήμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης του Θεατρολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (2008-2009).

Δίδαξε υποκριτική στις δραματικές σχολές ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ, ΙΑΣΜΟΣ, στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ καθώς και στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, της οποίας διετέλεσε και διευθυντής σπουδών (2005-2009).

Παραστάσεις των έργων του έχουν παιχτεί σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Βερολίνο, Σκόπια, Κύπρος, Αλβανία).

Ιωάννα Παγιατάκη

Ηθοποιός

Επικοινωνία : τηλ. 2315-311191, 6972-422947

email: [email protected]

βιογραφικό

Απόφοιτη του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθήνας με ειδικότητα παραδοσιακούς χορούς και της Ανώτερης Δραματικής Σχολής ΜΟΡΦΩΝ του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ της Αθήνας.

Ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει στο Εθνικό Θέατρο,στο Θέατρο Εμπρός, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, και σε πολλά έργα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για το Θέατρο για Παιδιά. Το Εκπαιδευτικό Δράμα. Το Ελλήνικό Λαϊκό παραμύθι, το Θέατρο του Καταπιεσμένου, Butoh, Βιοενέργεια κλπ.

Για τρία χρόνια συνεργάστηκε στενά με τη Μελίνα Χατζηγεωργίου (διδάσκουσα του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου) στο μάθημα θεάτρου στο ΠΣΠΘ, η οποία υπήρξε ο μέντοράς της στο Εκπαιδευτικό Δράμα.

Δίδαξε θέατρο για παιδιά στο ΠΣΠΘ σε συνεργασία με το σύλλογο γονέων ,σε ιδιωτικές ομάδες, υποκριτική-αυτοσχεδιασμό στην ανώτερη δραματική σχολή Ίασμος του Βασίλη Διαμαντόπουλου, συνεργάστηκε με το Future Library, στο πρόγραμμα ”Στις βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος”, και συνεργάζεται σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια με τον βρεφονηπιακό σταθμό Καραμελένια.

Είναι ιδρυτικό μέλος, βοηθός σκηνοθέτη και ενδυματολόγος της εταιρείας θεάτρου Μικρός Βορράς που δημιουργεί κυρίως διαδραστικές παραστάσεις για παιδιά.

Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Ηθοποιός

Facebook: Alexandros Nikolaidis

Instagram: alexandros_nikolaidis_

βιογραφικό

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς». Παρακολουθήσε σεμινάρια Υποκριτικής, Σκηνοθεσίας, Φωνητικής, Κλόουν, Απαγγελίας, και Εκπαιδευτικού Δράματος,  με τους Ανδρέα Μανωλικάκη (Actors Studio), Γιάννη Παρασκευόπουλο, Ταξιάρχη Χάνο, Ερατώ Πίσση, Γρηγόρη Βαλτινό,  Άκη Σακελαρίου, Μελίνα Χατζηγεωργίου και Φλώρα Σπύρου.

Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τις θεατρικές ομάδες «mammals» και «Ars Moriendi».

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Τάσο Ράτζο, Θάνο Νίκα, Αλέξανδρο Κωχ και Παύλο Δανελάτο, μεταξύ άλλων στις παραστάσεις:  «Τίτος Ανδρόνικος», «Φαίδρας Έρως», «Εισβολή!», «Σαλώμη», «Το αριστούργημα», «Όπερα της πεντάρας» κ.α

 Έχει επίσης σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Αν αργήσω κοιμήσου» του Άκη Δήμου και «Θα σε πάρει ο δρόμος» του Σάκη Σερέφα στη θεατρική ομάδα του Δήμου Βόλβης, και έχει συμμετάσχει σε performance, κινηματογραφικές  ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, σε μουσικά βίντεο κλιπ, και σε τηλεοπτικά και διαδικτυακά διαφημιστικά σποτ.

 Με την εταιρεία θεάτρου «Μικρός Βορράς» συνεργάζεται ανελιπώς από το 2012 στις παραστάσεις: «Τίτος Ανδρόνικος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Σφαγείο» του Ιλάν Χατσόρ, «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ, «Αισώπου Κόμιξ 2» (ο ψεύτης βοσκός και άλλοι μύθοι) του Σάκη Σερέφα, και «Ο Ραφτάκος των Λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου.

Από τον Οκτώβριο του 2017 είναι υπεύθυνος του θεατρικού εργαστηρίου του «Μικρού Βορρά» για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Χρήστος Τσάβος

Ηθοποιός

Instagram: christos_tsavos

βιογραφικό

Γεννήθηκα (1993) και μεγάλωσα στην Έδεσσα.
Από την ηλικία των 12 μέχρι 17 ετών υπήρξα μέλος της εφηβικής ομάδας του “Εδεσσαϊκού Θεάτρου”, ενώ το 2012 άρχισα να φοιτώ στην Ανώτερη Δραματική Σχολή “ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ” και αποφοίτησα το 2016 με την πιστοποίηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ηθοποιός της Εταιρείας Θεατρου “Μικρός Βορράς” από το 2017

2013-2014 “Η Παναγία των Παρισίων” / σκηνοθ. Παύλος Δανελάτος (ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ, Παιδική Σκηνή)

2014-2015 “Εργοστάσιο Μουσείο Σοκολάτας ΔΕΘ-HELEXPO” (Θεματικό Πάρκο)

2016-2017 “Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά ΔΕΘ-HELEXPO” (Θεματικό Πάρκο)

2017-2018 “Κατσαρίδα” του Βασίλη Μαυρογεωργίου / σκηνοθ. Τάσος Ράτζος (ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ, βραδινή σκηνή)

2018-2019 “Τίτος Ανδρόνικος” Ο. Σαίξπηρ / σκηνοθ. Τάσος Ράτζος (ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ, βραδινή σκηνή)

2018-2019 “Οδύσσεια του Ομήρου” / σκηνοθ. Τάσος Ράτζος (ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ, εφηβική σκηνή)

Συμμετοχή σε 2 ταινίες μικρού μήκους του τμήματος Κινηματογράφου ΑΠΘ

Εθελοντική Συμμετοχή στην παράσταση του “Συλλόγου Καρκινοπαθών Εδέσσης και Περιχώρων”: “Λαός και Κολωνάκι” / σκηνοθ. Ηρώ Γεωργίου (όλα τα έσοδα της παράστασης προσφέρθηκαν σε παιδιά που νοσούν)

Παρουσίαση Παιδικών Φεστιβάλ και Καρναβαλιών

Σεμινάριο Κλόουν με την Μαριάνθη Μότα (στα πλαίσια της σχολής)
Σεμινάρια, ως ακροατής, για το Θέατρο στην εκπαίδευση με τη Φλώρα Σπύρου και την Μελίνα Χατζηγεωργίου (Στα πλαίσια του Εργαστηρίου του Μικρού Βορρά)

 

Θοδωρής Παπαδημητρίου

Μουσικός

email: [email protected]

βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και έχει Master of Music (MMus) με ειδίκευση στη μουσική εκτέλεση – διεύθυνση (performance – conducting) από το University of Hull (Ηνωμένο Βασίλειο). Είναι διπλωματούχος διεύθυνσης ορχήστρας (τάξη Β. Συμεωνίδη, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης) και βιολοντσέλου (άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο, τάξη Μ. Λιάτσου), πτυχιούχος πιάνου (άριστα παμψηφεί, τάξη Θ. Μπιλιλή) και ανώτερων θεωρητικών (φυγή και αντίστιξη, τάξη Ε. Κίκου, αρμονία, τάξη Ι. Μπαρούτα). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τους Dominique Rouits, Michael Dittrich και Manuel Hernandez-Silva και έχει διευθύνει συναυλίες συμφωνικής μουσικής σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Έχει συνθέσει πρωτότυπη μουσική για κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, για ντοκιμαντέρ και για την τηλεόραση. Ως μέλος των The Prefabricated Quartet έχει συμπράξει στη σύνθεση και εκτέλεση πρωτότυπης μουσικής για ζωντανή συνοδεία βωβού κινηματογράφου, για κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους και έχει εμφανιστεί μαζί τους σε πολυάριθμες συναυλίες. Από το 2015 είναι βοηθός αρχιμουσικού της MOYSA (συμφωνική ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης), την οποία έχει διευθύνει σε συναυλίες συμφωνικής μουσικής, σε παραστάσεις όπερας, καθώς και σε ηχογραφήσεις πρωτότυπης μουσικής για κινηματογραφικές ταινίες. Παράλληλα διευθύνει τις ορχήστρες του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης, ενώ συνθέτει τακτικά συμφωνικά έργα για τα σύνολα που διευθύνει. Το 2019 δημιούργησε το σύνολο εγχόρδων On A String, του οποίου έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια. Έχει εργαστεί στη δευτεροβάθμια (Μουσικά Σχολεία Θεσσαλονίκης, Σερρών και Κατερίνης, αναπληρωτής καθηγητής βιολοντσέλου) και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ, συμβασιούχος διδάσκων στο αντικείμενο Μουσική στον Κινηματογράφο).

 

Η συνεργασία του με το σκηνοθέτη Τάσο Ράτζο ξεκίνησε το 2010, όταν μαζί με το Χρήστο Γούσιο έγραψαν πρωτότυπη μουσική και έκαναν μουσική επιμέλεια για τις παραστάσεις Το Μαλαματένιο Μήλο – Παραμύθια στο Ασανσέρ (2010, συμπαραγωγή Δη.Πε.Θε Σερρών και Καβάλας) και Ο Λαγός και ο Μπάφος (2011, Δημοτικό Θέατρο Συκεών). Στη συνέχεια εντάχθηκε στο δυναμικό του Μικρού Βορρά με αφετηρία την παράσταση Από το Σφαγείο (2012), για την οποία συνέθεσε και έπαιζε ζωντανά πρωτότυπη μουσική (τσέλο με συνοδεία υπολογιστή και live looping). Τα επόμενα χρόνια, ως τακτικός συνεργάτης πλέον της θεατρικής ομάδας, συνέθεσε πρωτότυπη μουσική μεταξύ άλλων για τις παραστάσεις Ο Μικρός Πρίγκιπας (2014), Σχολείο για Κλόουν (2015), Αισώπου Κόμιξ 2 (2015), Ο Κουκουμπλής (2016), Κατσαρίδα (2017), O Χρουσαϊτός Άτυς κι η Βασιλιοπούλα Ροδογάλη (2017), Οδύσσεια (2018, σύνθεση πρωτότυπης μουσικής σε συνεργασία με το Γιώργο Βραχνό), Titus Andronicus (2018), Ο Ραφτάκος των Λέξεων (2018), Το Πιο Γλυκό Ψωμί (2019).

Λένα Μοσχά

Χορεύτρια-Χορογράφος

Facebook: lena.moscha

βιογραφικό

Η Λένα Μοσχά είναι χορεύτρια, απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Χορού ( K.Σ.Ο.Τ). Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια υποκριτικής και χορού, μεταξύ των οποίων  και αυτά  με τη Ρούλα Πατεράκη, την Άντζελα Μπρούσκου, το Βασίλη Μαυρογεωργίου, τον Πέτρο Σεβαστίκογλου, το Γιάννη Ρήγα, το Στέλιο Παυλίδη, το Δημήτρη Ήμελλο,το Σάββα Κυριακίδη, την Αλεξάνδρα Παυλίδου, το Γιώργο Μοσχίδη, την Αμάλια Μπένετ, τον Yutaka Takei, την Henrietta Horn, την Kitt Johnson, την Katja Wachter, τον Wim Vandekeybus, τον Martin Lawrance (Richard Alston Dance Company), τη Lisa Race (Jose Limon Dance Company), τη Denice Vale (Martha Graham Dance Company), τη Linda Kapetanea, τον Inaki Azpillaga, τον Joseph Frucek, τη Νανά Βάχλα, τη Risa Steinberg, τον Αlain Astie , τον David Dorfman, τους Inbal Pinto, τον George Piper, τον Ted Stoffer (C De La B Dance Company), τον Masaki Iwana (Butoh) κ.α.

 Απο το 2006 έχει χορέψει στα περισσότερα έργα του Κώστα Τσιούκα με πιο πρόσφατο τη “Ζιζέλ” που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2019 στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή (Ε.Λ.Σ.), την Aποστολία Παπαδαμάκη, την Αγγελική Στελλάτου, το Θοδωρή Αμπαζή, τους Erasers, τον Άρη Μπαφαλούκα, τη Μαργαρίτα Αμαραντίδη, το Δημήτρη Μπίτο, τον Prabhu Deva, τον Άγγελο Πλέσσα, το  Νίκο Κορνήλιο, τη Μπέττυ Βυτινάρου, την Anja Kirschner – David Panos κ.α. σε έργα που έχουν προσκληθεί από φεστιβάλ και οργανισμούς όπως το Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης,η Αthens Biennale,η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, η Κunsthalle Αthena, το Ηρώδειο, το REMAP, το M.I.R. festival, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το Mousson festival, ο  ΑΝΤ1 TV  κ.α.

 Έχει χορέψει και χορογραφήσει video clips των Onirama, του Αντώνη Ρέμου και Μάνου Πυροβολάκη, του Τareq και της Ilia Darlin, του Μιχάλη Δέλτα, των Plastic Flowers , των  Εlectro Vampires, του Polygrains.

 Με την εταιρεία θεάτρου «Μικρός Βορράς» συνεργάζεται από το 2017 και έχει επιμεληθεί τις χορογραφίες και την κίνηση στις παραστάσεις « Το πιο γλυκό ψωμί» , «Ο Ραφτάκος των Λέξεων», «Οδύσσεια»,« Τίτος Ανδρόνικος», «Κατσαρίδα», «’Ο Χρουσαϊτός Άττυς και η βασιλιοπούλα Ροδογάλη».

Ζωή Βαλιώτη

Θεατροπαιδαγωγός

Facebook: Ζωούλα Σουρ Ζουλιέ

email:  [email protected]

βιογραφικό

Η Ζωή Βαλιώτη είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Σχολής Νηπιαγωγών της Φλώρινας. Τρέφοντας μεγάλη αγάπη για τις τέχνες έχει ασχοληθεί με το θέατρο και τη μουσική μέσα από επιμορφωτικά σεμινάρια και θεατρικά εργαστήρια. Το Εκπαιδευτικό Δράμα είναι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή της καθώς αποτελεί μία υπέροχη μέθοδο όπου μπορεί να συνδυάζει όλα όσα αγαπά. Με μέντορα τη Μελίνα Χατζηγεωργίου, αλλά και έχοντας φοιτήσει δίπλα στη Μάρθα Κατσαρίδου, ωθεί τα παιδιά να ανακαλύψουν τα εργαλεία που υπάρχουν στο προσωπικό τους μαγικό σεντούκι και χρησιμοποιώντας τα να αναπτύξουν υγιείς προσωπικότητες και μια ζωή πλούσια σε ουσιαστικές εμπειρίες.

Από το 2018 είναι υπεύθυνη θεατροπαιδαγωγός του θεατρικού εργαστηρίου για παιδιά της Εταιρείας Θεάτρου Μικρός Βορράς.

Φούλη Σγούρου

Θεατροπαιδαγωγός

Facebook: fouli sgourou

Instagram: fouli.sg_fia

βιογραφικό

«τα παιδιά μπερδεύουν συχνά τις λέξεις “χτες” και “αύριο” γιατί κατοικούν με όλο τους το είναι στη λέξη Τώρα»…

 Η ΣγούρουΦούλη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, του Δ.Π.Θ, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, δασκάλα παιδικής yoga και aerial yoga, φοιτήτρια στο Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών και του Μεταπτυχιακού «Αισθητική Αγωγή – θεωρία και δράσεις» στο Α.Π.Θ. Αξιοποιεί τις πολύχρονες γνώσεις της σε χορό (κλασικό, σύγχρονο και εναέριο ακροβατικό χορό), μουσική (κιθάρα, φυσαρμόνικα, ukulele, cajon) και θέατρο σε ερασιτεχνικές και επαγγελματικές ομάδες θεάτρου και κουκλοθεάτρου. Συμμετέχει ως performer αυτοσχεδιαστικού θεάτρου στην ομάδα “yaimpro”, σε παραστάσεις εναέριων ακροβατικών με την ομάδα KIRKO, ως μουσικός στην ομάδα Artedanca με cajon και bodypercussion. Αναλαμβάνει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα σε Μουσεία, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και άλλους πολυχώρους. Είναι αρθρογράφος στη θεατροπαιδαγωγική στήλη του περιοδικού Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος: «Πράξη» και επισης γράφει δικές της ιστορίες για παιδιά. Με αστείρετυη αγάπη γι’ αυτό που κάνει συνεχίζει να επιμορφώνεται και να εξελίσσεται με σεμινάρια και εκπαιδεύσεις στο ταξίδι της δια βίου μάθησης.

Από το 2018 είναι υπεύθυνη θεατροπαιδαγωγός του θεατρικού εργαστηρίου για παιδιά της Εταιρείας Θεάτρου Μικρός Βορράς.

Ιωάννης Καμπούρης

Ηθοποιός

Facebook: Ιωάννης Καμπούρης

βιογραφικό

Ο Ιωάννης Καμπούρης γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Κατεύθυνση Υποκριτικής). Διδάχθηκε υποκριτική από τους: Έφη Σταμούλη, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Δαμιανό Κωνσταντινίδη, Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Δημήτρη Ναζίρη, Γλυκερία Καλαϊτζή. Διδάχθηκε κίνηση από τους: Στέλλα Μιχαηλίδου, Ίρις Νικολάου. Διδάχθηκε τραγούδι και φωνητική-ορθοφωνία από τους: Κώστα Βόμβολο, Γρηγόρη Παπαδόπουλο. Διδάχθηκε θεατροπαιδαγωγική από τους: Τάσο Αγγελόπουλο, Μάρθα Κατσαρίδου.

Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας θεάτρου «Monks», με την οποία συμμετείχε ως ηθοποιός στην παράσταση «Ωραίος & Sexy» του Woody Allen, το 2019.

Από το 2019, συνεργάζεται με την εταιρεία θεάτρου «Μικρός Βορράς», με συμμετοχή στις παραστάσεις της εφηβικής σκηνής «Οδύσσεια» του Ομήρου και «Ελένη» του Ευριπίδη, ενώ πήρε μέρος και στο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «#Odysseia», στο πλαίσιο των δράσεων της EUNIC (European Union National Institutes for Culture).

Αργιέττα Οκαλίδου

Ηθοποιός

Facebook: Argietta RG

Instagram: argietta_rg

βιογραφικό

Η Αργιέττα Οκαλίδου γεννήθηκε το 1998 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς», με πτυχίο πιστοποιημένο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σπουδάζει στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη κατεύθυνση της ειδικής αγωγής. Στα πλαίσια της σχολής παρακολούθησε σεμινάρια Υποκριτικής, Χορού και Αγγλικών μονολόγων με τους Σίμο Κακάλα, Άρη Σερβετάλη, Ιωάννα Παπά, Αντώνη Λουδάρο, Κωνσταντίνο Γεράρδο και την Άντα Τσεσμελή Έτουαρντς. Παρακολουθεί επίσης μαθήματα φωνητικής με τη Βάλια Μαυρίδου από το 2017. Συμμετείχε σε θεατρικά εργαστήρια από το 2007.

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Τάσο Ράτζο και έχει συμμετάσχει στη performance slipLESS’ βασισμένη στο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη που παρουσιάστηκε στο Bob theatre festival και στο Από Μηχανής θέατρο.

Με την εταιρεία θεάτρου «Μικρός Βορράς» συνεργάζεται από τον Ιούνιο του 2019 στην νεανική σκηνή, ως ηθοποιός, στις παραστάσεις: «Ελένη» του Ευριπίδη και «Οδύσσεια» του Ομήρου.

Από τον Οκτώβριο του 2019 είναι μέλος του προγράμματος #odysseia. Δημιουργία θεατρικών εργαστηρίων στο 26ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Άβρα Αυδή, στο πλαίσιο των δράσεων της EUNIC  ( European Union National Institutes for Culture)

Γιώργος Μιχαλάκος

Ηθοποιός

Facebook: Μιχαλάκος Γιώργος

βιογραφικό

 

Ο Γιώργος Μιχαλάκος γεννήθηκε το 1996 στη Θεσσαλονίκη. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Κατεύθυνση Υποκριτικής, Κατεύθυνση Σκηνοθεσίας). Διδάχθηκε υποκριτική απο τους: Έφη Σταμούλη, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Δαμιανό Κωνσταντινίδη, Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Δημήτρη Ναζίρη, Γλυκερία Καλαϊτζή. Διδάχθηκε κίνηση από τους: Στέλλα Μιχαηλίδου, Ίρις Νικολάου. Διδάχθηκε τραγούδι και φωνητική-ορθοφωνία από τους: Κώστα Βόμβολο, Γρηγόρη Παπαδόπουλο.Διδάχθηκε θεατροπαιδαγωγική από τους: Τάσο Αγγελόπουλο, Μάρθα Κατσαρίδου. Και Σκηνοθεσία απο τους: Δαμιανό Κωσταντινίδη, Βίκτωρα Αρδίττη και Μιχαήλ Μαρμαρινό.

Ως ηθοποιός  έχει συνεργαστεί με το Νέο θέατρο, στην παράσταση “Το Γαλάζιο Πουλί”  του Maurice Maeterlinck (Σκηνοθεσία: Coldo Vio), και στον “Φάουστ” του Wolfgang von Goethe, Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου.(Βοηθητικός Ηθοποιός)

Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας θεάτρου “Monks”, και σκηνοθέτησε την πρώτη παράσταση της ομάδας, “Ωραίος & Sexy!” του Woody Allen, το 2019.

Επίσης, έχει συν-σκηνοθετήσει με την Γλυκερία Καλαϊτζή τις “Πηνελόπες” που παίχτηκαν το 2019 στο Θέατρο Τ.

Με την εταιρεία θεάτρου Μικρός Βορράς συνεργάζεται από τον Αύγουστο του 2020 στην παράσταση “Ο Ραφτάκος των λέξεων”

Κορνηλία Προκοπίου

Ηθοποιός

Facebook: Κορνηλία Προκοπίου

βιογραφικό

Η Κορνηλία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1994 και μεγάλωσε στην Έδεσσα.

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα χορού, πιάνου και θεωρίας της μουσικής και ήταν μέλος του εφηβικού Εδεσσαικού εργαστηρίου. Το 2016 αποφοίτησε από την Ανώτερη Δραματική Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς.

Παρακολούθησε σεμινάρια κλόουν με τη Μαριάνθη Μότα, Commedia de l’ arte με τον Enrico Bonavera, «Τεμαχίζοντας το σώμα του χορού» με τη Μάρθα Φριτζήλα, «Fighting monkey» με τους Rootless Root.
Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις «Σταγόνα μέσα» σε χορογραφία της Μέλπως Βασιλικού,  «Η Αυγή κι ο Ανθός» σε σκηνοθεσία των hippotheatergroup, «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», «Πινόκιο», «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», «Πήτερ Παν» , σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη, «Τίτος Ανδρόνικος» σε σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου, «Ay ,Carmela!» σε σκηνοθεσία του Πασχάλη Αραμπατζή και στις βρεφικές παραστάσεις «Λα-λι Λα λω» και «Αγκαλιά» σε επιμέλεια της Δόμνας Ζαφειροπούλου.
Από το 2015 ασχολείται με το θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και εφήβους.

 Με τον Μικρό Βορρά συνεργάζεται στην παράσταση Ραφτάκος των Λέξεων σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου.

Ελευθερία Δρακουλίδου

Ηθοποιός

Facebook: Eleftheria Drakoulidou

βιογραφικό

 

H Ελευθερία Δρακουλίδου γεννήθηκε το 1994 στην Θεσσαλονίκη. Είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Κατεύθυνση Υποκριτικής). Διδάχθηκε υποκριτική από τους: Έφη Σταμούλη, Μιχαήλ Μαρμαρινό, Δαμιανό Κωνσταντινίδη, Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Δημήτρη Ναζίρη, Γλυκερία Καλαϊτζή. Διδάχθηκε κίνηση από τους: Στέλλα Μιχαηλίδου, Ίρις Νικολάου. Διδάχθηκε τραγούδι και φωνητική-ορθοφωνία από τους: Κώστα Βόμβολο, Γρηγόρη Παπαδόπουλο. Διδάχθηκε θεατροπαιδαγωγική από τους: Τάσο Αγγελόπουλο, Μάρθα Κατσαρίδου.

Είναι μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει που αποτελείται από ηθοποιούς με και χωρίς αναπηρία απο το 2013. Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός στις παραστάσεις: Το Άλλο Σπίτι (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σκην. Ε.Ευθυμίου, 2016),  Ο Άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα (Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σκην. Ε.Ευθυμίου, 2014-2015). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια  κίνησης με Δημήτρη Σωτηρίου, Τάσο Παπαδόπουλο, Βιτόρια Κωτσάλου, το εργαστήριο σωματικού θεάτρου 25 ωρών με την Julianna Bloodgood και τον Rafal Habel απο τους Song of the Goat Theater, το R.I.C.E School of Dance με τους Βιτόρια Κωτσάλου και Michael Klien και συμμετείχε στο Jubilo project (σε συνεργασία της ομάδας Εν Δυνάμει και του σχολείου κωφών και βαρηκόων) με την Αλεξάνδρα Καζάζου και τον Daniel Han από το Studio Matejka. 

Έχει διδάξει σε θεατροπαιδαγωγικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης (Θερινό Καλλιτεχνικό Σχολείο – 2017) και στην ομάδα Τέχνης και Δημιουργίας Εν Δυνάμει. Είναι θεατροπαιδαγωγός στο θεατρικό εργαστήρι του ΚΘΒΕ για νέους και νέες με αναπηρίες (2017-2020). Τέλος έχει εργαστεί ως βοηθός συντονισμού και ως θεατροπαιδαγωγός στο Ολοήμερο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι του ΚΘΒΕ (2019).

Με την εταιρεία θεάτρου «Μικρός Βορράς» συνεργάζεται από τον Αύγουστο του 2020 στις παραστάσεις: «Οι Μήνες» και «Το πιο γλυκό ψωμί».

 

Αλέξανδρος Κότσυφας

Ηθοποιός

Facebook: Alexis Kotsifas

βιογραφικό

Ο Αλέξανδρος Κότσυφας γεννήθηκε το 1988 στην Νάουσα. Είναι απόφοιτος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στο τμήμα ηλεκτρολόγων και της Ανώτερης δραματικής σχολής Ανδρέας Βουτσινάς . Διδάχτηκε μουσική ξεκινώντας με τύμπανα, μπουζούκι ,τζουρά , μπαγλαμά, αλλά και κιθάρα. Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής, θέατρου μάσκας, φωνητικής, με τους Άκη Σακελαρίου,  Ευδόκιμο Τσολακίδη, Στεφανία Γουλιώτη, Σίμο Κακάλα, Αντώνη Λουδάρο, Κωνσταντίνο Γεράρδο, .

Στα πρώτα του βήματα στο χώρο του θεάτρου υπήρξε μέλος της θεατρικής ομάδας “ Έρας – τέχνες” , συμμετέχοντας σε αρκετά έργα όπως “Η διαθήκη” του Μάριου Ποντίκα , “Οι φήμες” του Νιλ Σάιμον , “Νεφέλες” Αριστοφάνη κ.α.

Έχει συνεργαστεί με την κυρία Ορφανίδου Λουκία για την διασκευή “Όνειρα χειμερινής νυχτός”, με τον  Στέλιο Βραχνή στα πλαίσια έρευνας και παράστασης του War Anthem.

Συμμετείχε σε δύο ταινίες μικρού μήκους του τμήματος ΑΠΘ  και σε 2 παραστάσεις εξετάσεων σκηνοθεσίας του τμήματος θεάτρου καθώς και σε διάφορα διαφημιστικά σποτ κοινωνικού χαρακτήρα.

Με την εταιρεία θεάτρου «Μικρός Βορράς» συνεργάζεται από τον Αύγουστο του 2020 στις παραστάσεις: «Οι Μήνες» και «Το πιο γλυκό ψωμί».

 

Ελπινίκη Αρδαμερινού

Ηθοποιός

Facebook: Elpiniki Ardamerinou

βιογραφικό

 

Η Ελπινίκη Αρδαμερινού γεννήθηκε το 1994 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Ανδρέας Βουτσινάς», όπως επίσης και απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής με τους Στεφανία Γουλιώτη, Ευδόκιμο Τσολακίδη, Αντώνη Λουδάρο και φωνητικής με τις Βάλια Μαυρίδου, Εύη Σιαμαντά και Μαρία Πρέκα και σύγχρονου χορού με τους Κωνσταντίνο Γεράρδο και Ιωάννα Μήτσικα.

Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεωρίας της μουσικής, solfege, dictee και πιάνου, ενώ παράλληλα, έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το χορό (μπαλέτο, παραδοσιακοί χοροί, hip-hop, breakdance και σύγχρονο). Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τη θεατρική ομάδα Πυλαίας στο παιδικό, εφηβικό και τμήμα ενηλίκων με σκηνοθέτες τους Κώστα Χαλκιά και Όλγα Αλεξανδροπούλου.

Επιπρόσθετα, συμμετείχε ενεργά σε μουσικές συναυλίες με το Μουσικό Εργαστήρι Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη με μαέστρο τον Ηρακλή Καζάκη, καθώς επίσης και με τη Συμφωνική Ορχήστρα Jazz Βορείου Ελλάδος με μαέστρο τον Μιχάλη Χατζηαναστασίου.

Με την εταιρεία θεάτρου «Μικρός Βορράς» συνεργάζεται από τον Αύγουστο του 2020 στις παραστάσεις: «Οι Μήνες» και «Το πιο γλυκό ψωμί».

Δωροθέα Λούκρη

Αρχιτέκτονας

Instagram: doriloukri

email: [email protected]

βιογραφικό

Η Δωροθέα Λούκρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα αλλά ζει εδώ και χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Αρχιτεκτονική στη Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. και κατέχει μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στον τομέα της “Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης” από την Πολυτεχνική Σχολή του Π.Θ.

Η αγάπη της όμως για το βιβλίο και την τέχνη σε συνδυασμό με το θαυμασμό για την παιδική φαντασία και δημιουργικότητα, την ώθησαν σε μια αλλαγή πορείας και κάπως έτσι προέκυψε η ενασχόληση με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Πιστεύοντας στη σημασία της εικόνας όχι απλώς ως διακοσμητικό στοιχείο αλλά ως δομικό συστατικό της ίδιας της ιστορίας, ελπίζει με τη δουλειά της να συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας πιο ενεργητικής και πολυδιάστατης σχέσης ανάμεσα στο παιδί /αναγνώστη και το βιβλίο.

Παράλληλα μέσα στο ίδιο πλαίσιο διερεύνησης του ρόλου της τέχνης στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού συνεργάζεται με παιδαγωγικές ομάδες και χώρους δημιουργικής απασχόλησης . Η συνεργασία της με την Εταιρεία Θεάτρου “Μικρός Βορράς” ξεκίνησε το 2017 και έχει ασχοληθεί με την εικαστική-γραφιστική επιμέλεια των ηλεκτρονικών και έντυπων υλικών προώθησης των παραστάσεων και των δράσεων της ομάδας, όπως επίσης και της ιστοσελίδας του Μικρού Βορρά. 

Θέατρο για όλους, θέατρο παντού!

Οι παραστάσεις μας «ταξιδεύουν» στα σχολεία για να ενισχύσουν τη δουλειά των εκπαιδευτικών και να προσφέρουν μια ώρα απόδρασης στη χώρα της φαντασίας χωρίς να κάνουν βήμα από τα θρανία.

Για λίγο, ο χώρος του σχολείου αλλάζει χαρακτήρα και μέσα από τη διάδραση και τη βιωματική συμμετοχή, οι μαθητές μοιράζονται εμπειρίες, ιδέες αλλά και συναισθήματα.

Στους δάσκαλους και στους καθηγητές προσφέρεται δωρεάν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων για πριν και μετά την παράσταση, το οποίο έχουν σχεδιάσει η καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., Μελίνα Χατζηγεωργίου, η θεατρολόγος, ειδικευμένη στο Drama in Education, Άννα Παπαφίγκου και η εκπαιδευτικός ειδικευμένη στο θέατρο στην εκπαίδευση, Φλώρα Σπύρου.

Μέχρι σήμερα, ο «Μικρός Βορράς» δεν σταμάτησε να περιοδεύει σε σχολεία και χώρους πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας. Με στόχο να δουν τα παιδιά ποιοτικό θέατρο ταξιδεύει και στα πιο απομακρυσμένα χωριά -φτάσαμε μέχρι σε σχολεία στην Κέρκυρα, την Ικαρία, την Κρήτη, αλλά και την Κω.

Έτερη, βασική δραστηριότητα του «Μικρού Βορρά» είναι η συμμετοχή με παιδικές παραστάσεις σε φεστιβάλ και γιορτές για παιδιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Παραθινούπολη 2015 (Δήμος Καλαμαριάς)
  • Χώρος τεχνών Βέροιας, Χριστούγεννα 2014
  • Τεχνότοπος 2014 και 2015 (Δήμος Θεσσαλονίκης)
  • Bazaar φίλων μέριμνας του παιδιού, 2015
Αγορα Εισητηρίων
close slider

Αγορά Εισητηρίων:

για την παράσταση "Ιλιάδα του Ομήρου" 

 https://www.ticketplus.gr/event?id=209

για την παράσταση "Οδύσσεια του Ομήρου" 

 https://www.ticketplus.gr/event?id=208

για την παράσταση "Ελένη του Ευριπίδη" 

https://www.ticketplus.gr/event?id=207

για την παράσταση "Τρεις...κι ο Αίσωπος" 

 https://www.ticketservices.gr/event/treis-ki-o-aisopos-mikros-vorras-2021-2022/?lang=en 

Υπεύθυνοι επικοινωνίας

Παιδική Σκηνή  (Τρεις... κι ο Αίσωπος, Ο ραφτάκος των λέξεων)

Μαρία Χατζηαστερίου

Τ: 6985 858 932

Νεανική Σκηνή (Οδύσσεια, Ελένη) 

Τατιάνα Νικολαΐδου

Τ: 6934 600 074

Βραδυνή Σκηνή (Viral Thess)

Μαρία Χατζηαστερίου

Τ: 6985 858 932

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ