Επιλογή Σελίδας
«Ο Μικρός Βορράς είναι ένα βότσαλο που ψάρεψα για την κόρη μου, που όταν το τρίψεις λάμπει σαν διαμάντι».

7 Χρόνια Μικρός Βορράς

«Θέατρο για όλους, Θέατρο Παντου!»

Θεσσαλονίκη, άνοιξη του 2012 και ο «Μικρός Βορράς» αρχίζει να φτιάχνει με αγάπη και μεράκι το δικό του στίγμα στο θεατρικό χάρτη της χώρας. Και ταξιδεύουν σε σχολικές αίθουσες, σε πολυχώρους και σε πλατείες, ελληνικά παραμύθια και ιστορίες. Γίνονται τα θρανία κάστρα, καράβια και πολιτείες. Και οι τραγωδίες το «σκάνε» από τις σελίδες, αλήθειες ψάχνοντας να πουν στων μαθητών τα αυτιά… και όχι μόνο.

Η θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς» είναι αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία, που λειτουργεί με τη μορφή κολεκτίβας  και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα με επιτυχία σ’ ολόκληρη τη Β.Ελλάδα με θεατρικές παραγωγές και εργαστήρια κυρίως για παιδιά, εφήβους, αλλά και ενήλικες, τα οποία παρουσιάζονται σε σχολεία, θεατρικές σκηνές και πολυχώρους.

Θέατρο με διαδραστικό χαρακτήρα, εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την υπογραφή του αεικίνητου σκηνοθέτη Τάσου Ράτζου, ο «Μικρός Βορράς» έχει καταφέρει να γίνει συνώνυμο του ποιοτικού θεάτρου, χρήσιμο και ενισχυτικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και αγαπημένη συντροφιά πιο συχνά ίσως για τους μικρούς φίλους και ενίοτε για τους λίγο μεγαλύτερους.

Αντλούμε κυρίως κείμενα, που προέρχονται από την ελληνική παράδοση και τα μεταφέρουμε στην σκηνή με μια σύγχρονη ματιά. Κάνοντας ξανά κοινό κτήμα αυτό που αφελώς παραμελήθηκε. Δίνοντας στη συνείδηση του μικρού και ευαίσθητου θεατή μια ευκαιρία μύησης στην σπουδαία αυτή δεξαμενή του προφορικού, αφηγηματικού λόγου.

Αφετηρία και προορισμός της δημιουργίας παραστάσεων παιδικού και εφηβικού θεάτρου είναι μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία για το κοινό μας. Θέλουμε ενεργούς θεατές και συμμάχους στην αφήγηση της πλοκής.

 

Η έρευνα που γίνεται είναι πολύ βαθειά και εκτεταμένη και τα παραμύθια- κείμενα επιλέγονται με μεγάλη προσοχή. Γνώμονάς μας είναι η ψυχαγωγία, αλλά και η ωφέλεια και η απόκτηση γνώσεων. Και γι’ αυτά εργαζόμαστε κάθε φορά με ενθουσιασμό και αγάπη ως προς το κείμενο, αλλά και τους θεατές μας.

Γινόμαστε σύγχρονοι «παραμυθάδες», όπως άλλοτε η γιαγιά και ο παππούς, αλλά και μοντέρνοι «ραψωδοί» – «αφηγητές».

Τα μέλη της ομάδας μας

Αλέξανδρος Νικολαϊδης

Δήμητρα Σταματίου

Λένα Μοσχά

Γιώργος ΒΡΑΧΝΟΣ

Εβίτα Αγαϊτση

Ιωάννα Παγιατακη

Χρήστος Λοϊζος

Χρήστος Τσάβος

Βιογραφικό 

Θέατρο για όλους, θέατρο παντού!

Οι παραστάσεις μας «ταξιδεύουν» στα σχολεία για να ενισχύσουν τη δουλειά των εκπαιδευτικών και να προσφέρουν μια ώρα απόδρασης στη χώρα της φαντασίας χωρίς να κάνουν βήμα από τα θρανία.

Για λίγο, ο χώρος του σχολείου αλλάζει χαρακτήρα και μέσα από τη διάδραση και τη βιωματική συμμετοχή, οι μαθητές μοιράζονται εμπειρίες, ιδέες αλλά και συναισθήματα.

Στους δάσκαλους και στους καθηγητές προσφέρεται δωρεάν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων για πριν και μετά την παράσταση, το οποίο έχουν σχεδιάσει η καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., Μελίνα Χατζηγεωργίου, η θεατρολόγος, ειδικευμένη στο Drama in Education, Άννα Παπαφίγκου και η εκπαιδευτικός ειδικευμένη στο θέατρο στην εκπαίδευση, Φλώρα Σπύρου.

Μέχρι σήμερα, ο «Μικρός Βορράς» δεν σταμάτησε να περιοδεύει σε σχολεία και χώρους πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας. Με στόχο να δουν τα παιδιά ποιοτικό θέατρο ταξιδεύει και στα πιο απομακρυσμένα χωριά -φτάσαμε μέχρι σε σχολεία στην Κέρκυρα, την Ικαρία, την Κρήτη, αλλά και την Κω.

Έτερη, βασική δραστηριότητα του «Μικρού Βορρά» είναι η συμμετοχή με παιδικές παραστάσεις σε φεστιβάλ και γιορτές για παιδιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Παραθινούπολη 2015 (Δήμος Καλαμαριάς)
  • Χώρος τεχνών Βέροιας, Χριστούγεννα 2014
  • Τεχνότοπος 2014 και 2015 (Δήμος Θεσσαλονίκης)
  • Bazaar φίλων μέριμνας του παιδιού, 2015
Τηλ. Κρατήσεων
close slider

Τηλέφωνα κρατήσεων για τις παραστάσεις
στο Μελίνα Μερκούρη:

6981-720981. 10:00-14:00 και 17:00-21:00.

ΠΑΡΑΣΤAΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕIΑ 09:00- 14:00

Παιδική Σκηνή  (Οι μήνες, Αισώπου κόμιξ 2, Ο ραφτάκος των λέξεων, Το πιο γλυκό ψωμί)

Αρσένης Σοφικίτης 

Τ:6985 858 932, 6945 260 308

Νεανική Σκηνή (Οδύσσεια, Ελένη) 

Τατιάνα Νικολαΐδου

Τ: 6934 600 074

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ