Επιλογή Σελίδας

Το #Support_Hara είναι το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα του Μικρού Βορρά που απευθύνεται σε εφήβους/ες. Καθημερινά μπαίνει στα σχολεία και δύο ώρες προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες μια πρόβα ζωής.

Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για νέους/ες, έφηβους/ες και εκπαιδευτικούς με στόχο την πρόληψη και διαχείριση της έμφυλης βίας. Ο Μικρός Βορράς, έχοντας 12 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο θέατρο για παιδιά και νέους/ες, αποφασίζει να “αγγίξει” με τρυφερότητα και ευαισθησία το θέμα της έμφυλης βίας μέσα στο σχολικό περιβάλλον, συστήνοντας για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης τη συμμετοχική διαδικασία του Θεάτρου – Forum.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Μίκρας μπήκαν σε αυτήν την πρόβα ζωής και όταν βγήκαν από αυτήν είχαν να καταθέσουν κάποιες σκέψεις, δεν έχουμε παρά να τους/τις ακούσουμε και να τους/τις ευχαριστήσουμε που μοιράστηκαν μαζί μας την σκέψη τους:

“Παρακολουθήσαμε το “#Support_Hara” μία πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες θεατρική παράσταση, αφού ήταν διαδραστική και είχαμε τη δυνατότητα ν΄ αλλάξουμε το τέλος της. ‘Έθιγε ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα που αφορά τον αντίκτυπο που έχει στην ψυχή του εφήβου η σεξουαλική παρενόχληση που μπορεί να δεχτεί , αλλά κυρίως η διαπόμπευσή του στο χώρο του σχολείου μέσω του διαδικτύου. Ήταν φοβερό να συνειδητοποιείς ο ίδιος πόσο μπορείς ν’ αλλάξεις τη ζωή ενός ανθρώπου με μία…κίνηση. Άξιζε πραγματικά που την παρακολουθήσαμε, αφού ήταν μάθημα ζωής για μας!!!”

Γλυκερία, Β΄Λυκείου

“Η παράσταση #Support_Hara έθιγε και παρουσίαζε το πρόβλημα ψυχικής και σωματικής κακοποίησης γυναικών, προβληματίζοντας τους μαθητές για ένα θέμα που συμβαίνει συχνά στην ελληνική κοινωνία. Οι μαθητές μετά το πέρας της παράστασης είχαν τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουν την εξέλιξη της, «σώζοντας» τη Χαρά από μία χειριστική και ψυχοφθόρα σχέση της μέσω της συμμετοχής τους σε κάποιες σκηνές. Έτσι, ως νέοι αντιληφθήκαμε τη σημασία της αποτροπής φαινομένων βίας και την αξία της ενεργοποίησης μας, όταν είμαστε μάρτυρες σε τέτοιες καταστάσεις. Τελικά… με την αντίδραση επιτυγχάνεται η αποφυγή βίαιων κακουργημάτων, μειώνοντας τον αριθμό των θυμάτων”.

Νικολέττα και Λάζαρος, Γ’ Λυκείου

Η παράσταση αυτή ήταν μία ιδιαίτερη και ταυτόχρονα συναρπαστική εμπειρία. Η ιδέα που είχατε να δώσετε στους θεατές την επιλογή να επέμβουν και να αλλάξουν την πλοκή του έργου κέρδισε την προσοχή όλου του κοινού. Επίσης, κάτι που έκανε τα παιδιά να διασκεδάσουν ήταν ότι χρησιμοποιήσατε εκφράσεις της νεολαίας μ’ έναν έξυπνο τρόπο. Απόλαυσα κάθε λεπτό και θα ήθελα να ξαναδώ κάτι παρόμοιο σύντομα”.

Βασίλης, Β΄Λυκείου

“Το θεατρικό ήταν πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα θεατρικά που έχω δει. Μου άρεσε το γεγονός ότι μπορούσαμε να συμμετάσχουμε κι εμείς οι θεατές και είχαμε τη δυνατότητα να επέμβουμε στην πλοκή του έργου. Όλο το έργο ήταν καταπληκτικό, συγκινητικό και πάνω από όλα επίκαιρο”.

Δημήτρης, Β’ Λυκείου

“Όλα ήταν υπέροχα: εσείς ευγενικότατοι, χαρούμενοι, ευδιάθετοι και όλα τα καλά του κόσμου. Επίσης, το θέμα ήταν, είναι και θα είναι-ελπίζω όχι για πολύ- επίκαιρο. Δεν έχω πολλά να πω, γιατί ήταν κάτι το διαφορετικό και κάτι το ενδιαφέρον. Προσωπικά, έπαιξα την Κλαρίσα και μου άρεσε πολύ και γενικά ότι πήραμε μέρος και αλλάξαμε τα δεδομένα του τέλους”. 

Κυριάκος-Σπυρίδων , Β’ Λυκείου

“Ήταν πολύ καλή ιδέα να προβληθεί μια τέτοια παράσταση, διότι ακόμη και σήμερα πολύς κόσμος δεν είναι ενημερωμένος. Το γεγονός ότι η παράσταση ήταν διαδραστική βοήθησε στη βαθιά κατανόηση του μηνύματος. Προσωπικά, θα ήθελα να παρακολουθήσω ξανά μία παράσταση σαν κι αυτή, γιατί θέλω πάντα να είμαι ενημερωμένος”.

Γιώργος, Β΄ Λυκείου

“Αρχικά, το διαδραστικό μέρος με άγχωσε, γιατί δε θέλω να λέω τις σκέψεις μου και τις ιδέες μου κυρίως μπροστά σε άτομα της ηλικίας μου…νομίζω ότι δε με καταλαβαίνουν. Όταν όμως είδα ότι πολλοί συμμαθητές μου είχαν το θάρρος να σηκωθούν και να πουν τις ιδέες τους, απέκτησα και εγώ περισσότερο θάρρος και εκτός από το δίδαγμα του έργου ήταν κάτι θετικό για τη ζωή μου και τη στάση μου απέναντι στα πράγματα. Σας ευχαριστώ που μας δώσατε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι διαφορετικό και να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο που ζούμε, βρίσκοντας τρόπους να τον βελτιώσουμε”.

Αναστασία ,Β΄Λυκείου

Αποτίμηση από τους καθηγητές

“Οι καθηγητές του σχολείου ενθουσιάστηκαν με την παράσταση κυρίως για τον τρόπο που χειριστήκατε αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα. Εντυπωσιάστηκαν δε ιδιαιτέρως με το βιωματικό κομμάτι που δεν άγγιξε μόνο και ενεργοποίησε τους μαθητές, αλλά το θεώρησαν ευρηματικό και εύστοχο. Θα θέλαμε να συνεχίσετε το έργο σας αυτό και να το μοιραστείτε ξανά μαζί μας! Αποδείξατε ακόμη μία φορά πώς η Τέχνη έχει τη δύναμη να αφυπνίζει τους ανθρώπους. Σας ευχαριστούμε θερμά!“.

Παπαδοπούλου Ζαφείρα, Φιλόλογος

Αγορά Εισιτηρίων
close slider

Αγορά εισιτηρίων από:

Ο Ραφτάκος των λέξεων στα Ιωάννινα | https://www.more.com/theater/christmas/o-raftakos-ton-lekseon-sta-ioannina/

 

Υπεύθυνες οργάνωσης παραστάσεων:

 

-Παιδική Σκηνή  [Ο Εγωιστής Γίγαντας, Τρεις... κι ο Αίσωπος, Ο Ραφτάκος των λέξεων, Ο Σιμιγδαλένιος]

Ελευθερία Καμπαγιοβάνη  Τ: 6985 858 932

 

-Νεανική Σκηνή [#Support_Hara, Ιλιάδα, Οδύσσεια, Ελένη]

Αλεξάνδρα Κασιούμη Τ: 6934 600 074

 

-Περιοδεία (όλες οι παραστάσεις)

Αλεξάνδρα Κασιούμη Τ: 6972 442 996

-Θεατρικά Εργαστήρια 

Ελευθερία Καμπαγιοβάνη Τ: 6985 858 932

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ