Επιλογή Σελίδας

Αποτίμηση της θεατρικής παράστασης #Support_Hara

από τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Θέρμης 

Πριν λίγους μήνες παρακολούθησα με το σχολείο μία παράσταση που αναφερόταν στον βιασμό μίας κοπέλας, της Χαράς. Σε αυτή άρεσε ένα αγόρι ο οποίος εξαιτίας κακών συναναστροφών που είχε, επηρεάστηκε και προέβη σε μία αποτρόπαιη πράξη, τον βιασμό. Οι ηθοποιοί απέδωσαν αρκετά καλά την ιστορία και με βοήθησαν να καταλάβω τα θύματα του βιασμού και πόσο δύσκολη και τραυματική είναι αυτή η κατάσταση. Βέβαια, εκτός από αυτή την δυσάρεστη ιστορία, στην αρχή της παράστασης παίξαμε διάφορα παιχνίδια, για να γνωριστούμε και να χαλαρώσουμε, ήταν μία πολύ καλή ιδέα. Ελπίζω να μας δοθεί και άλλη φορά ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία τόσο αξιόλογη παράσταση.

Χρ. Α4

Η παράσταση ήταν θαυμάσια. Περνούσε ένα σωστό μήνυμα για το οποίο είναι πολύ καλό να ενημερώνονται οι μαθητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, ένα αξιοσημείωτο κομμάτι της παράστασης ήταν το ταλέντο των ηθοποιών. Οι χορευτικές κινήσεις, η μουσική, οι γρήγορες αλλαγές των σκηνών έδιναν μία ζωντάνια στην παράσταση χωρίς να παραλείπεται κάποιο σημαντικό κομμάτι του μηνύματος που ήθελε να περάσει. Η ζωντάνια της παράστασης έδινε ένα ενδιαφέρον στον θεατή και το ότι άφηναν να συμμετέχει και να παρέμβει και να εκφράσει τις δικές του απόψεις έδινε έμμεσα «μαθήματα».

Ζωή,Β2

Προς όλη την ομάδα «Μικρός Βορράς»: Η παράσταση που διοργανώσατε δεν ήταν όπως οι προηγούμενες που έχω δει. Το θέατρο forum που παρακολουθήσαμε και του οποίου την ύπαρξη δεν γνώριζα με εξέπληξε ιδιαιτέρως, διότι η ενεργός συμμετοχή μας με βοήθησε να συνειδητοποιήσω το πόσο αναγκαίο είναι να μετέχουμε οι ίδιοι σε κοινωνικοπολιτικά προβλήματα και να μην παραμένουμε σιωπηλοί. Αυτή η παράσταση λοιπόν με έκανε να αγαπήσω το θέατρο και να αντιληφθώ το θέατρο ως χώρο μάθησης και πνευματικής ανάπτυξης. Μπράβο και πάλι Μπράβο!

Γιώργος, Β2

Πριν λίγες μέρες παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση #Support_Hara του θιάσου «Μικρός Βορράς». Ήταν η πρώτη φορά που ερχόμασταν σε επαφή με το συγκεκριμένο είδος θεάτρου, το θέατρο Forum. Ωστόσο, οι ηθοποιοί φρόντισαν να μας εισάγουν στο κλίμα πριν αρχίσει η παράσταση. Ανεβήκαμε, λοιπόν, μαθητές και καθηγητές, στη σκηνή, όπου παίξαμε μαζί με τους ηθοποιούς διάφορα παιχνίδια για ζέσταμα. Η ευγένεια και η θετική ενέργεια του θιάσου καθ’ όλη τη διαδικασία μάς έκαναν να νιώσουμε άνετα και μας ενθάρρυναν να συμμετέχουμε ενεργά. Όσον αφορά το έργο, προσωπικά με έκανε να δακρύσω σε ορισμένα σημεία και να θέλω να αγκαλιάσω κάθε κορίτσι που έχει βρεθεί στη θέση της ηρωίδας. Σε κάποια άλλα σημεία ένιωσα αγανάκτηση για την κοινωνία στην οποία ζούμε. Η αντικειμενοποίηση της γυναίκας, καθώς και η σεξουαλική παρενόχληση αποτελούν προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους λόγους που αυτή η παράσταση κατάφερε να με αγγίξει τόσο ήταν η πειστικότητα και το υποκριτικό ταλέντο των ηθοποιών.

– –

Η ιστορία ήταν βγαλμένη από την καθημερινότητα μας. Το σενάριο και οι ερμηνείες μάς έκαναν να σκεφτούμε ότι η Χαρά θα μπορούσε να ήταν άνετα μία συμμαθήτριά μας! Τέλος, αυτό που μου άρεσε ως προς το τελευταίο κομμάτι, ήταν το γεγονός ότι η ομάδα μάς προκάλεσε να σκεφτούμε διάφορα σενάρια. Αναλυτικότερα, κληθήκαμε να σκεφτούμε τι θα μπορούσε να κάνει η Χαρά, για να αποφύγει αυτή την κατάσταση. Τι θα έπρεπε να κάνει, αν τελικά δεν κατάφερνε να την αποφύγει και φυσικά πώς θα έπρεπε να δράσει ο περίγυρός της, για να τη βοηθήσει να ξεπεράσει αυτό που της συνέβη. Το #Support_Hara είναι μία ξεχωριστή εμπειρία που μπορεί να μάθει πολλά στους εφήβους. Είναι στο χέρι μας να παραδειγματιζόμαστε από τέτοιες ιστορίες και να αξιοποιούμε όσο μάθαμε, για να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος!

Θεοφανία, Β1

Η παράσταση καθήλωσε και ευαισθητοποίησε το κοινό των μαθητών, ώστε να ενημερωθεί για το θέμα του βιασμού. Το κύριο θέμα της παράστασης ήταν οι τρόποι αντιμετώπισης του βιασμού και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνει το θύμα σε ένα τέτοιο συμβάν. Επιπρόσθετα, η παράσταση άρεσε σε όλους τους μαθητές, διότι πριν ξεκινήσει συμμετείχαμε σε κάποια παιχνίδια και στο τέλος ενεργήσαμε ζωντανά στη σκηνή , ώστε να αποτρέψουμε το επεισόδιο του βιασμού. Σας ευχαριστούμε πολύ!

Από την ομάδα Διαμεσολάβησης του σχολείου μας

Η παράσταση ήταν μία σύγχρονη αναπαράσταση της καθημερινότητας που επειδή έβαζε εμάς (τους μαθητές- θεατές) να πάρουμε τη θέση της Χαράς μας προβλημάτιζε και μόνο από αυτό μπαίναμε στην σκέψη και στην αναζήτηση τρόπων αποφυγής αυτής της βίαιης κατάστασης.

Στέφανος

Η παράσταση ήταν ιδιαίτερη. Πέρασε ένα μήνυμα που ενέπνεε, πολεμούσε τα στερεότυπα και παλαιότερες πεποιθήσεις. Ήταν ευχάριστο που είχαμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε, κάτι που απογείωσε την παράσταση και εμάς. Οι διοργανωτές ήταν γλυκύτατοι και ευχάριστοι άνθρωποι.

Ελισσάβετ

Το #Support_Hara είναι το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα του Μικρού Βορρά που απευθύνεται σε εφήβους/ες. Καθημερινά μπαίνει στα σχολεία και δύο ώρες προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες μια πρόβα ζωής.

Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για νέους/ες, έφηβους/ες και εκπαιδευτικούς με στόχο την πρόληψη και διαχείριση της έμφυλης βίας. Ο Μικρός Βορράς, έχοντας 12 χρόνια επιτυχημένης πορείας στο θέατρο για παιδιά και νέους/ες, αποφασίζει να “αγγίξει” με τρυφερότητα και ευαισθησία το θέμα της έμφυλης βίας μέσα στο σχολικό περιβάλλον, συστήνοντας για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης τη συμμετοχική διαδικασία του Θεάτρου – Forum. 

 

Για να έρθουμε στο σχολείο σας καλέστε την υπεύθυνη της νεανικής σκηνής

Αλεξάνδρα Κασιούμη Τ: 6934 600 074

 

 

Αγορά Εισιτηρίων
close slider

Αγορά εισιτηρίων από:

Ο Ραφτάκος των λέξεων στα Ιωάννινα | https://www.more.com/theater/christmas/o-raftakos-ton-lekseon-sta-ioannina/

 

Υπεύθυνες οργάνωσης παραστάσεων:

 

-Παιδική Σκηνή  [Ο Εγωιστής Γίγαντας, Τρεις... κι ο Αίσωπος, Ο Ραφτάκος των λέξεων, Ο Σιμιγδαλένιος]

Ελευθερία Καμπαγιοβάνη  Τ: 6985 858 932

 

-Νεανική Σκηνή [#Support_Hara, Ιλιάδα, Οδύσσεια, Ελένη]

Αλεξάνδρα Κασιούμη Τ: 6934 600 074

 

-Περιοδεία (όλες οι παραστάσεις)

Αλεξάνδρα Κασιούμη Τ: 6972 442 996

-Θεατρικά Εργαστήρια 

Ελευθερία Καμπαγιοβάνη Τ: 6985 858 932

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ